Skip to main content

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je heel gemakkelijk een website kunt maken én onderhouden. WordPress begon ooit als simpel CMS om een weblog mee te maken. Inmiddels is WordPress veel meer dan alleen een blogging-platform en wordt het door steeds meer grote merken en bedrijven gebruikt om een website te bouwen. Maar, de vraag: “Wat is WordPress?” is niet te beantwoorden in een paar regels…

Wat is WordPress dan wel?

In één zin: WordPress is een systeem om je website, blog of zelfs webshop mee te beheren zonder dat je HTML of PHP hoeft te kennen.

WordPress wordt veel gebruikt, steeds meer. Op dit moment is het zelfs zo dat 80% van de websites die in de VS gelanceerd worden én een CMS gebruiken op WordPress draaien.

WordPress is open source; je kunt het gratis downloaden en je mag zo veel aanpassen als je wilt.

Wat is een Content Management Systeem (CMS)?
Iedere website is opgebouwd uit zogeheten HTML-code. Een Content Management Systeem (CMS) biedt gebruikers de mogelijkheid om een website te onderhouden en aan te passen zonder kennis van deze code nodig te hebben. Het systeem schrijft dus de code voor je en jij kunt je richten op content. Dit scheelt jou veel tijd en moeite, erg handig dus!

WordPress is natuurlijk niet het enige CMS (Content Management System) dat gratis beschikbaar is, maar wel de grootste. WordPress is open-source en wordt dagelijks door-ontwikkeld door mensen over de hele wereld. Er worden plugins gemaakt die gratis op de markt komen, net als themes. WordPress groeit de afgelopen jaren erg hard, de concurrentie daalt. Van WordPress zul je de komende tijd steeds meer horen!

Open source
Verder is WordPress een gratis en open-source programma. Dit houdt in dat je zelf mee kunt helpen om het te verbeteren, maar ook dat je je eigen WordPress versie mag aanpassen naar je eigen wensen. Doordat het open-source is, wordt er ook dagelijks door verschillende mensen aan gewerkt. Hierdoor worden (beveiligings)problemen vaak sneller ontdekt dan wanneer het systeem gesloten zou zijn.

Uitbreidingen & uiterlijk
Net zoals dat WordPress gratis is, zijn er uitbreidingen, zogeheten plugins, die ook gratis worden aangeboden. WordPress beschikt over een erg grote community waardoor er op het moment van schrijven meer dan 30.000 gratis plugins en 2500 thema’s beschikbaar zijn. Met een thema is het mogelijk om het uiterlijk van je WordPress website aan te passen, en met meer dan 2500 mogelijkheden is er voor bijna iedereen wel iets bij.

Events

Geef een reactie