Skip to main content

Wat is Joomla?

Joomla! kunt u zien als een tool die u kunt gebruiken om op een eenvoudige en intuïtieve manier de inhoud en/of het uiterlijk van uw site te kunnen beheren. Het is geheel aanpasbaar aan uw niveau, dus dan bent u niet meer afhankelijk van dure derden als u zaken op uw site wilt wijzigen.

Joomla! bestaat uit twee delen:

De voorkant

Templates
Met Joomla! kunt u zelf een template (oftwel een jasje) uitzoeken voor uw site. U kunt een kant-en-klaar template installeren of wij kunnen een template voor u maken die past bij de huisstijl van uw bedrijf.

Functionaliteiten
Naast de textuele inhoud van uw site die u in het CMS kunt schrijven/opmaken bestaat een joomla! site ook uit toepassingen. Deze toepassignen oftewel componenten en modules kunt u zien als de inhoudelijke bouwstenen van uw site. Een gastenboek, agenda, kalender of links zijn voorbeelden van die bouwstenen. U kunt zelf bepalen wat u op uw site wilt hebben.

De achterkant
Oftewel het Content Management Systeem (CMS), zou u kunnen zien als de motor achter uw website. Via dit CMS kunt u of kunnen wij de inhoud van uw site besturen. Als u bijvoorbeeld weblinks op uw site heeft staan kunt u bijvoorbeeld nieuwe categorieën aanmaken, links verwijderen of wijzigen enz.
Het CMS heeft een WYSIWYG editor, dat wil zeggen dat u op een manier waarop u het gewent bent teksten kunt opmaken. Er komt geen ingewikkelde code aan te pas.

Joomla! is bruikbaar voor simpele websites tot ingewikkelde bedrijfsapplicaties.

 

Wat kunt u er mee?       
U kunt uw site via Joomla! beheren ongeacht uw ervaringsniveau. Als u een minder ervaren gebruiker bent, kunt u op de voorkant van uw site zelf via internet teksten en nieuwsberichten aanmaken, plaatjes en/of links toevoegen en ook items wijzigen of verwijderen. U heeft dus geen enkele HTML- of programmeerkennis nodig.

 

Bent u ervaren?
Indien u een meer ervaren gebruiker bent kunt u via de admin pagina van uw site, dus eigenlijk aan de achterkant van uw site ook alle inhoud wijzigen of toevoegen. Via deze plek kunt u ook toepassingen aan- en uitzetten, nieuwe templates en/of nieuwe toepassingen installeren. Zo kunt u bijvoorbeeld een gallerie toevoegen of een webwinkel installeren.

 

Enkele voorbeelden van wat u allemaal op uw site kunt zetten

Weblinks, in te delen in categorieën
Webwinkel
Enqûete
Forum
Portfolio
Foto gallerie
Nieuwsberichten, in te delen in categorieën
Nieuwsarchief
Nieuwsbrief
Agenda/kalender
Weersvoorspelling van een bepaald gebied
Kookboek
enz.. 

 

Hoe is Joomla! eigenlijk ontstaan?       
 
De naam “Joomla!” komt van het woord “Jumla” uit het Swahili. Het betekent letterlijk “allemaal samen” of “als geheel”. Joomla! is ontstaan uit het eerder ontwikkelde “Mambo”.
Mambo is net als Joomla! een systeem voor het beheren van de inhoud van een site. De organisatie die Mambo beheert, Miro, had een ander idee over de toekomst van Mambo dan de ontwikkelaars, daarom begonnen de ontwikkelaars een eigen organisatie ‘Open Source Matters ‘ en daaruit ontstond Joomla!.

Het woord “Joomla!” is door marketing experts gekozen uit duizenden inzendingen uit de Joomla! gemeenschap .

Geef een reactie